فهرست مطالب

مجله دستاورد
پیاپی 40 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رزاقی صفحات 4-5
  • ابراهیم باقری طالقانی*، اسماعیل قدردانی صفحات 6-13

    یکی از موضوعات مهم در رشد کودکان، رشد مهارت های حرکتی درشت و ظریف است. تحقیقات اخیر انجام شده در ایران حاکی از آن است که درصد قابل توجهی از کودکان در محدوده سنی 3 تا 6 سال در مهارت های حرکتی درشت دچار ضعف و تاخیر هستند؛ لذا هدف این پژوهش طراحی وسیله ای برای بهبود یادگیری مهارت های حرکتی درشت در بازه سنی مذکور تعیین گردید. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و مبتنی بر فرایند پنج مرحله ای اقدام پژوهی است. اطلاعات مورد نیاز به شیوه کتابخانه ای و میدانی، از طریق مشاهده، پرسشنامه و کاربرد آزمون دنورII  جمع آوری شده و داده های آماری به شیوه توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. ابتدا نمونه تحقیق با کمک آزمون دنورII در انجام مهارت های حرکتی درشت مورد بررسی قرار گرفت که یافته ها نشان از ضعف تعداد قابل توجهی از کودکان این گروه سنی در انجام مهارت ها داشت. پس از نیازسنجی و ایده پردازی، محصول مورد نظر طراحی و نمونه سازی شد و در اختیار 36 نفر از کودکان تاخیر حرکتی قرار گرفت تا تاثیر آن بر بهبود مهارت   های حرکتی درشت مورد بررسی قرار گیرد. نتایج بررسی مجدد، نشان داد که محصول طراحی شده نقش موثری در بهبود توانمندی های حرکتی درشت کودکان سه تا شش سال دارد. این وسیله بازی می تواند در منازل، مراکز توانبخشی، مهدکودک ها، مراکز آموزشی و کلیه فضاهای داخلی و خارجی توسط کودکان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارتهای حرکتی درشت، کودکان تاخیرحرکتی، طراحی محصول، آزمون دنورII
  • آناهیتا سمیعی*، الیاس صفاران صفحات 14-28

    طراحی زیورآلات و جواهرات فرآیندی پویا و خلاق است و در بسیاری از موارد نیازمند الهام و ایده پردازی. شناخت منابع الهام بخشی چون طبیعت، ساخته های پیشین، طرح ها و نقش مایه های کاربردی، می تواند به نوآوری و خلق مدل هایی که علاوه بر اصالت و زیبایی، با سلیقه مخاطب امروزی نیز هماهنگ باشد، بیانجامد و موفقیت در بازار را تضمین نماید. یکی از بهترین منابع الهام و ایده پردازی برای طراحان و هنرمندان خلاق ایرانی، گنجینه عظیم و برجسته زیورآلات فاخر این سرزمین است که امروزه در بسیاری از موزه ها و کلکسیون های شناخته شده جهان نگهداری می شوند. هنری غنی از انواع نقوش زینتی با منشا گیاهی، جانوری و هندسی. ایرانیان از دیرباز با روش های ذوب و شکل دهی فلزات قیمتی و تراش انواع گوهرها نیز آشنایی داشته و در این فنون به چیره دستی رسیده بودند، از این رو پیشینه پربار و گران ب هایی از روند تکامل این هنر در سرزمین ما وجود دارد که به خوبی می تواند مورد استفاده قرارگیرد. در این پژوهش سعی بر آن بوده است که ضمن بررسی اجمالی تاریخچه ساخت زیورآلات در ایران، نقش مایه های منتخبی از شاخص ترین زیورآلات دوره قاجار و پهلوی که در گنجینه ارزشمند «موزه جواهرات ملی» نگهداری شده و قابلیت دستیابی به اطلاعات مربوط به آن ها وجود داشته است، ارزیابی و استخراج شود و نتایج آن در قالب جداول و طرح ها، دسته بندی و ارایه گردد و در نهایت با الهام از این عناصر نمونه هایی طراحی و ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نقش مایه، زیورآلات، قاجار، پهلوی، طراحی
  • مهدیه جوان حق پرست *، مهدی اصل فلاح صفحات 30-41

    شخصیت انسان، یکی از عوامل تعیین کننده در تمایلات و نوع نگرش اوست. نظریه های مختلفی در حوزه شخصیت شناسی توسط نظریه پردازان حوزه روان شناسی ارایه شده است. یکی از این نظریه های شاخص، نظریه روان شناسی یونگ در باب کهن الگوهای اسطوره ای است، که بیانگر میزان نفوذ هر کهن الگو در درون هر فرد می باشد. هدف این مطالعه، استفاده از این نظریه به عنوان مبنایی برای ایده پردازی و خلاقیت فرمی و تنوع بخشی به راه حل های طراحی بوده است. بدین منظور، عینک آفتابی، به عنوان محصولی که بازتابی از علایق افراد است و به همین دلیل نیازمند تنوع فرمی گسترده ای است، برای انجام مطالعات طراحی، انتخاب شد. برای تحقق هدف ذکر شده، از روش های طراحی مشارکتی و هم آفرینی فعال، جمع سپاری، مدلسازی هم زمان، پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. گروه های هدف مطالعه، تقریبا در تمام مراحل روند پروژه مشارکت داده شده اند تا طرح های نهایی، متناسب با سلیقه هر کدام از تیپ های شخصیتی شکل بگیرد. اما نتایج نشان داد افراد در موقعیت های مختلف بنا به نفوذ انواع کهن الگوها و نه صرفا کهن الگوی غالب، در خرید تصمیم می گیرند. بنابراین روش «طراحی کهن الگویی» که نامی است که توسط نگارندگان برای این رویکرد در طراحی انتخاب شده، به عنوان یک رهیافت بین رشته ای، می تواند در قالب یک روش تسهیل گر ایده پردازی و تنوع بخشی به طراحی، در فرایندهای طراحی و نه پیش بینی دقیق نوع انتخاب افراد به کار گرفته شود. در همین راستا، یافته های مطالعه نشان داد که در فرایند انتخاب، افراد می توانند تحت تاثیر شرایط و انگیز ه های خرید مختلف، انتخاب های متنوع و متفاوتی داشته باشند که حتی با کهن الگوی غالبشان در تناقض باشد.

    کلیدواژگان: نظریه یونگ، کهن الگوی شخصیتی، طراحی مشارکتی، طراحی کهن الگویی
  • صبا بیضایی * صفحات 42-51

    سفارشی  سازی در محصولات، یکی از رویکرد هایی است که استراتژی بسیاری از شرکت های بزرگ با هدف افزایش رضایت مشتری، محسوب می شود. سفارشی سازی به هر فرد این امکان را می دهد تا محصولات را مطابق با سلیقه و نیازهایش تغییر دهد. برای استفاده از محصولات سفارشی سازی، استفاده کننده باید تصمیمات متعددی را اتخاذ کند؛ که این امر اهمیت چگونگی اجرای سفارشی سازی را نشان می دهد. باید اذعان کرد که سفارشی سازی به هر نحوی نمی تواند به هدف مذکور منجر شود. شناخت رفتار استفاده کننده، یکی از مهم ترین معیارهایی ست که در موفقیت سفارشی سازی دارای اهمیت بسیاری بوده و کمتر بدان توجه شده است. در این مطالعه، مقاله هایی در زمینه های فرهنگ، هویت، دانش استفاده کننده، درک وی از سفارشی سازی و حساسیت مشتری به سفارشی سازی، به عنوان عواملی تاثیرگذار در محدوده رفتار استفاده کننده، مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این نوشتار، ارایه شناختی مختصر از رفتار استفاده کننده و تاثیر آن در سفارشی سازی محصولات است. این بررسی، با این جمع بندی که شرکت ها می توانند با درک بهتر رفتار استفاده کننده و شناخت بیشتر آن ها، استراتژی های مناسب تری با توجه به گروه هدف خود پیاده سازی کنند، به پایان می رسد.

    کلیدواژگان: سفارشی سازی، رفتار استفاده کننده، حساسیت مشرتی به سفارشی سازی
  • امیرمهدی صیفی*، بهروز پورخورشیدی صفحات 52-61

    مقاله حاضر به بررسی هوش مصنوعی و تاثیرات آن بر طراحی صنعتی پرداخته است. در دنیای امروز، هوش مصنوعی نقش مهمی در تحولات دارد و با توجه به تغییرات گسترده محصولات و تحولات علمی اخیر، نیاز به آشنایی بیشتر جامعه طراحی صنعتی با این علم وجود دارد. مقاله حاضر با تمرکز بر مطالعه پژوهش های پیشین، به تحقیق پیرامون اثرگذاری این فناوری بر زمینه های مختلف طراحی پرداخته است. نتایج حاصل به شناخت بهتر کاربران با کمک این علم حکایت دارد که موجب ارتقاء سطح مدیریت پروژه و روند طراحی شده است. امروزه مبحث شخصی سازی محصولات مختلف دیجیتالی و صنعتی حایز اهمیت می باشد و در طراحی پیگیری می شود؛ هوش مصنوعی به این موضوع کمک کرده و موجب تحولاتی مثبت در راستای محوریت کاربر و شخصی سازی لوازم شده است. از دیگر نتایج حاصل می توان به تاثیر مثبت این علم بر کاهش خطاهای انسانی و مدیریت منابع و انرژی در راستای حفظ محیط زیست اشاره کرد که این موارد امروزه در طراحی صنعتی دنبال می شوند. تهدیدات این علم برای انسان ها نیز در مقاله عنوان شده که از مهم ترین آن ها می توان به جایگزینی کامل سیستم ها به جای منابع انسانی و جمع آوری اطلاعات کاربران و تحلیل آن، که می تواند مورد سوءاستفاده قرار گیرد؛ اشاره نمود. در عصری که بر تجربه خوب برای کاربران و راحتی بیشتر آن ها توجه زیادی می شود؛ تمرکز بر مزایای این علم باعث حرکت صحیح در مسیری جدید خواهد شد که طراحی صنعتی در آن قرار گرفته است. با استفاده از شاخصه های ذکر شده؛ طراحان درک بهتری نسبت به نیازها پیدا کرده و محصولات کارامدتری خلق می کنند که به پیشرفت صنعت کمک خواهد نمود.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، طراحی محصول، مزایا و تهدیدات هوش مصنوعی
  • ترجمه: محمدرحیم اقارب پرست صفحات 62-66

    ادوارد لوسی-اسمیت متولد 1933 در کینگستون جاماییکا است. وی تحصیلات خود را در انگلستان تکمیل کرد. لوسی-اسمیت سال ها به عنوان نویسنده، عکاس، شاعر، منتقد ادبی و مورخ فعالیت داشته است و به عنوان یکی از پر تالیف ترین افراد در زمینه هنر در بریتانیا شناخته می شود. این مقاله ترجمه و تلخیصی از مقدمه کتاب «مبلمان، یک تاریخچه موجز</em>» اثر این نویسنده است. وی در یک بررسی عمیق از تاریخ مبلمان، نگاهی فراگیر به طراحی و ساخت مبلمان و اثرات متقابل مبلمان و جامعه، داشته است. لوسی- اسمیت مبلمان را از چهار جنبه مختلف مورد بررسی قرار می دهد؛ عملکرد مبلمان، مبلمان به عنوان شاخصی از وضعیت اجتماعی، جنبه های فناورانه مبلمان و در نهایت روشی که مبلمان مورد استفاده قرار می گیرد تا سبک شخصی استفاده کننده اش را معرفی کند. وی در بررسی دوره های مختلف از پیش از تاریخ تا دوران معاصر که در نه بخش آن را تقسیم کرده همواره این چهار رویکرد را در نظر دارد. این کتاب اولین بار در 1979 به چاپ رسید و در چاپ سال 1993 مورد بازبینی قرارگرفت. از این منظر بخش های پایانی کتاب شامل اتفاقات و رویکردهای جدید در مبلمان و تاثیرات آن ها نیست.

    کلیدواژگان: مبلمان، تاریخچه مبلمان، عملکرد مبلمان، طراحی، معماری
|
  • Ebrahim Bagheri Taleghani*, Esmaeil Ghadrdani Pages 6-13

    One of the most important issues in the development of children is the development of gross and fine motor skills. Given that recent researches in Iran indicate that a significant percentage of children aged 3 to 6 years have impaired and delayed gross motor skills, finding ways to help these children seems to be essential. Therefore, the aim of this study is to design a toy to improve the teaching and learning of gross motor skills in children with developmental delay age 3 to 6 years. This study by purpose is practical and is based on a five-step process of action research. The required information was collected in a library and field study manner through observation, questionnaire and Denver II test application and statistical data were analyzed in a descriptive manner. At first, the research sample was evaluated for performing gross motor skills and the data of Denver II test were collected and recorded. The findings showed that a significant number of children of this age group, were not capable of performing the intended skills. After need assessment and idea development, the product was designed and prototyped and provided to 36 children with developmental delay to evaluate its effect on improving motor skills. The final results showed that the designed product plays an effective role in improving the gross motor skills of 3 to 6 years old children. This multi-functional toy can be used by children in homes, rehabilitation centers, kindergartens, educational centers and all indoor and outdoor spaces.

    Keywords: Gross motor skills, Developmental delay children, Product design, Denver II test
  • Anahita Samiei *, Elias Saffaran Pages 14-28

    Jewelry designing is a dynamic and creative process that in many cases requires inspiration and brainorming. Recognition of inspirational designing sources such as nature, ancient pices, patterns and motifs, can guid designers to create some models that not only have originality and beauty, but also in line with the tastes of present's audience and ensure market success.One of the best sources of inspiration and ideas for Iranian designers and artists is the huge and outstanding treasure of luxury jewelry of Iran that has been kept in many museums and collections known around the world today. Rich art of various decorative motifs of plants, animals and geometric shapes. Iranians have long been familiar with the methods of melting and forming precious metals and cutting all kinds of gems, and had mastered these techniques, so there is a rich and precious background of the evolution of this art in our country. In this research, while reviewing the history, materials and methods used in making jewelry in Iran, we have tried to studied some special ones from the jewelry index samples in the Qajar and Pahlavi periods that have been kept in "National Jewelry Museum" to be evaluated and extracted. The results has been categorized and presented in the form of tables and sketches.

    Keywords: Motifs, Jewelry, Qajar, Pahlavi, Gemstone
  • Mahdiye Javan Haghparast *, Mahdi Asl Fallah Pages 30-41

    Human personality is one of the determinants of individuals’ decision making patterns. Up to now, several personality-based theories have been published by psychologists, and one of them is Jung's theory of mythical archetypes, which illustrates the extent to which each archetype has penetrated within each individual and believes they are patterns of people, behaviors, or personalities. In this regard, the aim of this study is to use this theory as a basis for formative ideas and creativity and to diversify design solutions. With this in mind, as personal products are more reflective based on individuals interests, so, the sunglasses were chosen as the case study in design process. In order to achieve this goal, participatory design and active co-creation, crowed-sourcing, simulations, questionnaires and interviewing tools have been used; Also, in order to achieving the results tailored to the tastes of various personality Archetypes, the target groups have been involved in almost all stages of the research process. The results of the study showed that "Archetype-based Product Design", the name chosen by the authors for this approach in design, as an interdisciplinary approach, can be used as a facilitating approach for diversifying ideas and design processes. The results, show that participants don’t choose designs just based on their dominant Archetype and their decision making process may vary in Different buying conditions and incentives. Therefore, "Archetype-based Product Design" could be used by designers as an idea diversifying tool in concept generation phase and not a precise predictor of the participants’ product choices.

    Keywords: Jungian Psychology, Archetypes, Participatory Design, Archetype-based Product Design
  • saba beizaei* Pages 42-51

    Product customization approach is one of the strategies which many companies deploy to increase user satisfaction. Customization allows each user to change the products according to their needs and demands. In order to enjoy products or services via customization, one must make multiple choices that illustrate the importance of how the customization process must work. It should be acknowledged that customization might not always lead to the illustrated goal. Recognizing user behaviors is one of the most important criteria for customization success and little attention has been paid to it. In this article, Culture, identity, user knowledge, user's understanding of customization & customer customization sensitivity are considered as some of the factors which fall within the scope of user behavior. The purpose of this study is to provide a brief overview of user behavior and its impact on product customization. This study concludes that companies can implement better strategies according to their target group by a better understanding of user behavior.

    Keywords: Customization, User Behavior, Customer customization sensitivity
  • Amirmahdi Seifi*, behrouz pourkhorshidi Pages 52-61

    This article examines artificial intelligence and its effects on industrial design. In today's world, artificial intelligence plays an important role in developments, and given the widespread changes in recent scientific and products developments, there is a need to become more familiar with the industrial design community. This article focuses on the Literature review on the impact of this technology on various design fields. The results indicate a better understanding of users with the help of this science that improves the level of project management and design process. The topic of personalization of various digital and industrial products is important and is followed in the design; artificial intelligence has helped this and has led to positive developments in terms of user-centricity and personalization of appliances. The results also point to the positive impact of this science on reducing human error and managing energy and energy resources to protect the environment, which are followed in industrial design. Threats to this science for humans are also mentioned in the article, the most important of which is the complete replacement of systems with human resources  and data gathering and analysis of users, which can be exploited. In an era where attention is paid to good user experience and convenience, focusing on the benefits of this science will result in the correct motion in a new direction where industrial design is located. Using the features mentioned above, designers gain a better understanding of needs and create more efficient products that will help the industry grow.

    Keywords: Artificial intelligence, machine learning, Product design, benefits, threats of artificial intelligence
  • Mohammad rahim aghareb parast* Pages 62-66

    Edward Lucie-Smith was born in 1933 in Kingston, Jamaica. He has finished his educations in England and from then on he has worked as photographer, writer, poet, art critic, historian and curator. He has known as the most prolific writer on the art in England. This article is a translation of the first chapter of his book; Furniture, A Concise History. In this book he takes a panoramic look at furniture history and explains the relations of society and furniture. He describes four approaches to furniture; the first is function, the second is furniture as an indicator of social status, the third is the technological aspects, and the last is the way furniture is used to make a personal and subjective statement to the individual who chooses to live with it.The book published in 1979 and reviewed in 1933, therefore this part of the book does not cover the later topics.